Menu

Frank og Anja gav plads til familien, da de flyttede fra hinanden

I maj 2019 flyttede Anja og Frank Holst fra hinanden. En demensdiagnose havde rykket rundt på familiens fundament, og det krævede forandring at lande på fødderne igen.

Foto: Privatfoto

Anja og Frank Holst havde masser af drømme for fremtiden. De skulle blive gamle sammen og måske investere i et sommerhus en dag. Eller sælge huset, hvor de havde skabt deres familie og købe et nyt sted bare for de to, når deres to døtre var flyttet. Og i sommers blev der så skrevet ’SOLGT’ over ’Til Salg’-skiltet foran huset i Vejen.

- Men vi havde ikke lige regnet med, at det var det her, der skulle være årsagen, fortæller Anja.

Hun refererer til sin mands sygdom: For ud over at være far, dobbelt Jernmand og cykelentusiast, lever 57-årige Frank med Lewy Body demens og Parkinsons sygdom. Det giver ham problemer med at få højre arm og hånd til at gøre som han vil, men de andre symptomer fylder mere i hverdagen: Han kan ikke længere planlægge sin hverdag eller tage initiativ, og han har svært ved at rumme for mange indtryk ad gangen.

 

For familiens skyld

Inden Frank fik konstateret Lewy Body demens, mente lægerne i over et år, at hans motoriske udfordringer udelukkende skyldtes Parkinsons sygdom. Den angst han oplevede, og udfordringerne med at finde de rigtige ord og at engagere sig i familien mente de skyldtes enten stress, angst eller en kombination af begge ting. I den periode tog Anja til et arrangement i Parkinsonforeningen, hvor hun mødtes med andre pårørende. Fælles for de 33 deltagere var, at de syntes det kunne være udfordrende at leve tæt på en med Parkinson – men ud af alle deltagerne var de kun fire, som stadigvæk var på arbejdsmarkedet. Og af dem var Anja den eneste, som stadig havde hjemmeboende børn.

- Førhen sagde jeg altid, at det, jeg ikke dør af, bliver jeg stærkere af. Men da jeg kørte hjem, vidste jeg, at jeg ikke ville lykkedes med at balancere det her uden store tab. Jeg kunne ikke både gøre alt for Frank og alt for, at pigerne skulle have det godt og samtidig tro, at jeg selv ville overleve. Det var soleklart for mig: Det ville ikke lykkedes, fortæller Anja Aalund Holst.

Læs også: Frank har Lewy Body demens: "Jeg har en indædt tro på, at det nok skal gå"

Til pårørendedagen i Parkinsonforeningen fortalte en, at det også var en mulighed at flytte fra hinanden. Anja og Frank havde før diskuteret, hvordan de kunne bevare kærligheden gennem sygdommen. Her var en potentiel løsning, så hun foreslog det for Frank.

Han fortalte efterfølgende, at han følte sig smidt ud af familien, og så blev der lagt låg på idéen. Men døtrene havde det ikke godt, og det begyndte at komme til udtryk: ”Vi føler, at familien smuldrer mellem hænderne på os,” fortalte den ældste. Samtidig begyndte de at trække sig fra Frank: De undgik ham og begyndte kun at opsøge ham, når de ville diskutere, for han mistede overblikket blandt argumenterne. En af døtrene var efterhånden aldrig hjemme, den anden kunne næsten ikke drives ud ad døren.

 

Plads til andet end sygdom

Efterhånden begyndte Anja at mistænke, at Franks symptomer ikke blot kunne tilskrives Parkinsons i kombination med stress eller en depression, og en ny neurolog pegede på, at de måske havde rod i en demenssygdom. Under udredningen i tiden mellem den første hukommelsestest og den endelige diagnose, skulle brikkerne vise sig at falde på plads for familien på en køretur.

- Hvad gør vi, hvis det er demens? spurgte Anja sin mand.

Svaret faldt prompte og usædvanligt klart:

- Mine børn har altid været mine stjerner, og det vil de altid være. Jeg forventer, at du altid vil gøre, hvad der er bedst for dem, også selvom jeg ikke synes, at det er det bedste for mig. Det forventer jeg af dig, lød det fra Frank.

Anja svarede, at så skulle de bo hver for sig. Frank indvilgede, og ikke kun for døtrenes skyld:

- Jeg kunne se på Anja, at hun havde det skidt. Førhen kunne jeg gå ind og tage ansvar, men det kunne jeg ikke længere, siger Frank og fortæller:

- Jeg var til et møde i Parkinsonforeningen, hvor jeg lagde mærke til, at konerne til mændene som havde Parkinson, bare sad og stirrede ud i luften. Det var som om, at livet var suget ud af dem, fordi det krævede så mange ressourcer at have deres mænd hjemme. Det gjorde et stort indtryk på mig. Sådan skulle Anja ikke ende.

 

 

Den rigtige beslutning

Da beslutningen var truffet, begyndte forberedelserne til flytningen. Både de fysiske – hvilke møbler ville Frank have med? – og de mentale – ville telefonen nogensinde ringe? Eller ville han, som han frygtede allermest, bare ende med at tilbringe resten af livet i en sofa mens hans familie levede livet?

Det var bekymringer uden årsag. Det fortalte Anja ham også:

- Til det kunne jeg bare sige: Hvis telefon er det, der altid bimler og bamler? Hvem er det, der altid har aftaler? Jeg kunne godt se, at det var Frank, der var blevet mere social og mig, der var blevet ensom. 

Og det har vist sig at være en god beslutning, som familien traf for efterhånden et år siden. Frank trives i sin nye bolig. Han er ifølge Anja blevet skarpere, både med sin humor og i sine refleksioner. Han besøger ofte familien i deres nye hus, men demensen kan gøre det svært for ham at håndtere alle indtrykkene – og det er rart for ham at kunne trække sig og tage hjem, når det hele bliver for overvældende. Pigerne, som lagt afstand til Frank er nu vendt tilbage til ham – og hvis de ikke kan rumme langsommeligheden når det er på besøg hos ham, kan de cykle afsted igen. Der er blevet skabt mere plads til dem alle, og det gør, at de nu kan rykke sammen igen.

Jeg forventer, at du altid vil gøre, hvad der er bedst for dem, også selvom jeg ikke synes, at det er det bedste for mig. Det forventer jeg af dig

Anja og døtrene bor nu til leje i et hus i Vejen tæt på Frank - for når han en dag ikke længere klare sig med bare en beskyttet bolig, skal familien have mulighed for at flytte med, så de kan være tæt på ham, når de finder det rigtige hjem til ham.

- Der er jeg ret kølig, siger Anja:

– Det, der er vigtigst for os er, at Frank bor et sted, hvor han er glad. Vores børn skal kunne gå ind ad døren og tænke ”her har min far det godt”. Det flytter vi gerne for.

Både Frank og Anja er glade for beslutningen:

- Det er blevet rigtig godt, indskyder Frank.

Men der kan stadigvæk opstå betænkeligheder:

- Jeg var meget usikker på, om vi gjorde det rigtige, og når jeg tænker frem i tiden, kan jeg stadig blive det, for jeg ved ikke, hvad der venter os. Men Frank sagde, at jeg skulle gøre hvad der var bedst for børnene, så det gør jeg. Det er blevet mit mantra. Jeg vil nødigt sige, at det er svaret for alle, men det har været svaret for os, slutter Anja.

 

 

Anja Aalund Holst har oprettet forummet Livsflimmer, som henvender sig til dem, der havner i livskriser som pårørende til mennesker med alvorlige sygdomme. Her kan man søge rådgivning til de svære situationer man kan havne i, dele sine tanker og læse om Anjas oplevelser.

 

 

 

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Fakta

Kort om Lewy Body demens:

  • Årsagen til Lewy Body demens kendes ikke.
  • Der er (endnu) ikke fundet arvelige former af Lewy Body demens. Den største risikofaktor for sygdommen er alder.
  • Ved Lewy body demens optræder demenssymptomerne før eller samtidig med eventuelle Parkinson-symptomer som for eksempel langsomme bevægelser, muskelstivhed eller rysten.
  • Symptomernes sværhedsgrad kan svinge - ikke bare over dage, men også inden for minutter.

 

Støt os
Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Demensvenlige gåfællesskaber
Demensvenlige gåfællesskaber i samarbejde med DGI

Fysisk aktivitet i samvær med andre har stor betydning for mennesker med demens. Derfor har Alzheimerforeningen i samarbejde med DGI opstartet en række gåfællesskaber flere steder i landet. 

Bliv Demensven
Bliv Demensven og ræk hånden ud til personer med demens

En Demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens. En Demensven rækker hånden frem, hvis han eller hun møder et menneske med demens – for eksempel i opgangen, i butikken, på arbejdspladsen eller der, hvor personen med demens måske er kommet på afveje eller har brug for hjælp.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningen har gjort SOSU H-elever klogere på demens
8. december 2023
Alzheimerforeningen har gjort SOSU H-elever klogere på demens
Eleverne på SOSU H er gennem syv eftermiddage blevet undervist i demenssygdomme.
Mødestedet bliver bevaret - Det kan vi takke lokale ildsjæle for
13. november 2023
Mødestedet bliver bevaret: Det kan vi takke lokale ildsjæle for
Lokale ildsjæle fra Alzheimerforeningen bryder med sparetendens.
Frivilligdagen 2023: Hvordan klæder vi vores frivillige bedst muligt på?
6. november 2023
Hvordan klæder vi vores frivillige bedst muligt på?
Lørdag 29. oktober blev foreningens frivillige hyldet ved den årlige Frivilligdag i Nyborg
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 10. december
Kl. 13:00
Kør med Kongernes Heste ud i den grønne skov i Nødebo.
3480 Nødebo pr. Fredensborg
I overmorgen onsdag den 25. maj kl. 13 er der 2 ledige pladser til en tur med hestevogn.
Søndag d. 10. december
Kl. 14:00
Café HUSK
2650 Hvidovre
Ældre Sagen Hvidovre inviterer til hygge og samvær for mennesker med demens og deres pårørende
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
ID armbånd fra Djuva - Model Beat
ID armbånd fra Djuva - Model Beat
Køb og støt
Ida demensdukke
Ida demensdukke
Køb og støt
Katten Billy - demenskat
Katten Billy - demenskat
Køb og støt
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Køb og støt
Mulepose med små Demensven hjerter
Mulepose med små Demensven hjerter
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
Gennem sprækkerne
Gennem sprækkerne
Køb og støt
Nål med Demenssymbolet - til mennesker med demens
Nål med Demenssymbolet - til mennesker med demens
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Idas morfar har en sygdom
Idas morfar har en sygdom
Køb og støt