Årsagen til de fleste tilfælde af demenssygdomme kendes ikke. Men for ca. 2-3 procent af de personer, der har Alzheimers sygdom, er årsagen arvelige forhold og skyldes en ændring (mutation) i et gen.
Man kender i dag tre gener, der kan være ændret, så de giver Alzheimers sygdom. I hver af disse gener har man fundet op mod 50 forskellige mutationer, som kan give Alzheimers sygdom. I hver familie er det normalt kun én mutation i et gen, som er årsag til sygdommen.
Arvelig Alzheimers sygdom begynder ofte i en tidlig alder.
Læs også: Det arvelige familiedilemma
Genetisk disponeret
Der er forskellige gener, som kan øge risikoen for at få Alzheimers sygdom, uden at sygdommen er egentlig arvelig. Disse gener siges at disponere for sygdommen.
Det bedst kendte af disse er ApoE (apolipoprotein-E). Det findes i tre forskellige typer med numrene 2, 3 og 4. Vi har alle to kopier af hvert gen. Vi kan derfor have to ens ApoE-gentyper eller en blanding af de tre forskellige. Type nummer 2 virker delvist beskyttende mod Alzheimers sygdom, mens type nummer 4 øger risikoen. Type 3 er neutral.
Man kan ikke stille diagnosen ved at bestemme disse arveanlæg og man kan derfor ikke bruge viden om disse arveanlæg hos personer i forbindelse med rådgivning.